dissabte, 4 de febrer del 2017

PPER GYNT - d'Edvard Grieg

PEER GYNT – EDVARD GRIEG

BIOGRAFIA DEL COMPOSITOR


Evdard Grieg (15 de juny de 1843 – 4 de setembre de 1907) va ser un compositor i pianista noruec. És conegut principalment per la música incidental de l’obra que us presentem: Peer Gynt. La història de Peer va ser inventada per Henrik Ibsen, un escriptor també noruec, que es va basar en llegendes de trolls i personatges típics de Noruega. 
Grieg és considerat un compositor nacionalista ja que per a musicar les seves obres s’inspira en el folklore de la seva terra

PEER GYNT

Són dues suites* composades el 1874 que es basen en la història de Peer Gynt, inventada pel dramaturg Henrik Ibsenen. Dels 22 números que tenia en un inici, Edvard Grieg en seleccionà vuit, arranjant-los i reorquestrant-los per a orquestra simfònica. Aquests es van representar com un ballet que explicava la història sense narració, únicament amb la música i la dansa.

suites*= composició musical instrumental que consta d'un nombre indeterminat de moviments cadascun dels quals, tradicionalment, es basa en un ritme de dansa. Els diferents moviments es troben en la mateixa tonalitat (es podia canviar de tònica major a menor o a l'inrevés) i contrasten en ritme i caràcter. El nom de suite, precisament es deu a ser un conjunt de fragments o peces que sonen uns darrere dels altres, com una successió.

LA HISTÒRIA!!!

Hi ha moltes versions diferents, adaptades a l’edat. Aquí en tenim una mostra. Als infants de primer i segon se’ls va explicar una història més infantilitzada i de menys gosadia.
Peer Gynt és un jove seductor que en un casament coneix una bella noia, Solveig, de qui s'enamora perdudament. Aquesta el rebutja per por a la seva mala reputació (resulta que a Peer li agradaven moltes noies...). Per aquest motiu, el noi decideix convèncer la núvia de la festa per fugir amb ell.
Com a càstig per la seva gosadia, és expulsat de la seva comunitat. Vagant pel bosc, entra en un món màgic on coneix la filla del rei dels trolls. Aquesta vol casar-se amb ell i, per això, el rei dels trolls el tempta amb riqueses i poder. Finalment, Peer s'adona que aquest matrimoni significa renunciar a la seva vida real i fuig del palau per tornar amb Solveig, de qui realment està enamorat.
Solveig accedeix a viure amb ell, ja que també l'estima, però aleshores apareix la princesa troll amb un fill que ha tingut d'en Peer i el qual és un monstre. El naixement coincideix amb la mort de la mare del protagonista i aquests dos fets resulten massa durs de suportar, per la qual cosa marxa sol a viure a l'Àfrica.
Allà coneix criatures mitològiques, pobles nòmades i comença una nova vida plena de coses mal fetes... Finalment acaba admeten els seus pecats (tot el que ha fet malament) i s’adona que sempre ha fugit del compromís, que se’n ha anat de casa deixant allí la noia que estimava. Així doncs, accedeix a tornar a casa. Solveig, malgrat estar enfadada, acaba acceptant el seu estimat i acaben vivint feliços com anissos.


NOTA: d'aquesta història se n'han fet pel·lícules i, sobretot, ha estat representat el ballet. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada