divendres, 4 de novembre del 2016

HÄNDEL - EL CUCUT I LA PUPUT

Georg Friedrich Händel
Va néixer a Alemanya el 1685 i va morir l’any 1759. La seva família era força benestant però que no tenien massa relació amb la música. A casa seva hi havia un clavicèmbal, un piano antic. Resulta que durant moltes nits, els familiars i la gent del servei de la casa, sentien sons harmoniosos que venien del graner; ho atribuïen a un follet entremaliat... 
Però, un dia, van decidir anar a veure qui era aquell follet i... sabeu qui era? Händel!!! Tot i ser molt petit, ja aprenia tot sol a tocar aquell instrument.

Mica en mica va anar aprenent diversos instruments i maneres d'escriure música, amb mestres diversos. Va anar creixent i va anar composant moltes peces. La que s'escolta a continuació és obra seva. Escolteu a veure si reconeixeu algun instrument i també imagineu on sou, què veieu o què sentiu a través dels instruments que sonen. 


Un dels instruments que tocava Händel va ser l'orgue. En la majoria d'esglésies n'hi ha. És un instrument aeròfon (de vent) immens, que es toca a través d'un teclat com el d'un piano però també en té als peus. La manera com produeix el so és a través de vent (aire a pressió) per tubs de diferent longitud, forma, construcció i material. Aquests es classifiquen en registres o jocs. En l'actualitat, el vent és generat per un o més ventilador/s elèctric/s. Antigament, el vent era subministrat per un sistema més o menys complex de manxes que eren accionades mitjançant palanques, mogudes per una o més d'una persona que assistia l'organista, anomenades manxaires. Cada orgue és diferent perquè no està estipulada la seva grandària. 








com sona l'orgue?



Després d'haver escoltat com sonava l'orgue i també d'haver fet una primera escolta on descobríem on ens sentíem, qui crèiem que eren els protagonistes... Vam imitar-ne el so, vam tornar a escoltar l'allegro per tal de reconèixer quan hi havia el diàleg i imaginar-nos-el. 
Vam conèixer aquests protagonistes, el cucut i la puput, dos reclams d'ocells que vam descobrir que tenien sons diferenciats: un era més greu i l'altre més agut. Vam jugar a reconèixer els sons tancant els ulls i aixecant els braços quan era agut i tocant el terra quan eren greus. 
LA PUPUT
Mireu-los!!!
EL CUCUT

ELS RECLAMS!

I així vam iniciar el treball de la qualitat del so: ALTURA = sons AGUTS i sons GREUS!!!













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada